A Bihar Arborétum

   A jelenlegi arborétum eleinte a faiskolai szaporítás alapjául szolgáló törzskönyvezett génállomány volt. Külföldi és belföldi szakmai utak során gyũjtöttünk össze olyan növényeket, amelyekrõl feltételeztük, hogy jól tũrik a nálunk uralkodó természeti körülményeket: nagyrészt lombhullató fákat, cserjéket, lomblevelũ örökzöldeket, télizöldeket, kisebb részt fenyõféléket.
  1998-ban ültettük a növényeket végleges helyükre parkszerũ elrendezésben, 2 ha területen. Egyre több új fajtát telepítettünk, (összesen kb. 700 taxont) ami tükrözi a díszfaiskolákban napjainkban termelt, és a kert-parképítésben alkalmazott választékot. Természetesen az új szerzemények közt vannak olyanok is, amelyek nem maradnak meg nálunk, ezeket sajnálattal, de "elengedjük". Célunk volt, hogy olyan növényekkel lássuk el a vásárlókat, amelyek ezen a talajon is kiválóan megélnek és csekély öntözés, ápolás mellett is elviselik a téli-nyári nagy hõmérsékletingadozást. Ha valahol, hát nálunk igazi "nyúzópróbának" vannak kitéve a növények. Hagyjuk a fák, bokrok alakját kifejlõdni olyanná, amilyenné a természet tervezte õket, csak akkor metszünk, ha a növény fejlõdése szükségessé teszi. A kertet, parkot építeni szándékozók megnézhetik, hogy bizonyos növénytársítások hogyan néznek ki, egy-egy növény kifejletten milyen habitusú, helyigényũ lesz, milyen díszítõ értékkel bír egy-egy évszakban. 2006-ban az OMMI hivatalosan is arborétummá minõsítette ezt, a régióban egyedülálló összetételũ állományt. Mivel mi az egykori Bihar-megye nyugati szélén vagyunk, ezért lett a neve Bihar Arborétum.
  A növények közt rengeteg kisállat és madár él: mocsári teknõsök, sünök, siklók, vízimadarak - a vadkacsától a törpegémig és a bakcsóig- zöldküllõ, harkályok, baglyok, fürjek, fácán, kis énekesmadarak: a Világ legszebben éneklõ madara: a fülemüle, cinegék, és még sokan mások. Itt a csendet csak a madarak hanga töri meg, a levegõ tiszta, légszennyezõ dolog nincsen a környéken.
  Az arborétum egy kellemes séta során az év bármely szakában megtekinthetõ. Az egész park kellemes, pihentetõ hatású.
  Látogatóink minden korosztályból vannak, az óvodás csoportoktól a nyugdíjasokig. Járnak hozzánk kert- és parképítõ kollégák, tervezõk, dísznövénytermesztõ szakiskolások, de több fõiskolai diplomamunkához, sõt doktori disszertációhoz is gyũjtöttek anyagot nálunk. évente több alkalommal jönnek hozzánk külföldi csoportok. Családok is eljárnak hozzánk egy hétvégi sétára. Akár órákat is el lehet ücsörögni - nézelõdni. A faiskolában pedig vásárolhatók olyan növények, amelyek az arborétumban megtetszettek.
  Csoportok részére szakvezetést biztosítunk igény szerint, elõzetes egyeztetés alapján. Szintén elõzetes egyeztetés alapján lehetõség van bármilyen csoportnak szalonnasütõs- bográcsozós összejövetelt tartani, de igény szerint mi is tudunk helyben, bográcsban fõtt egytálételt felszolgálni.
  Új lehetõség nálunk az esküvõi fotózás, melyhez öltözõhelyiséget is tudunk biztosítani. Nincs az a mũtermi felvétel, ami vetekedne a gyönyörũ, napfényes idõben készült szabadtéri felvételekkel!


Töltsön el nálunk néhány kellemes órát!
Mindenkit szívesen látunk!

Néhány nagyobb gyũjtemény:
A teljesség igénye nélkül néhány, nagy faj/fajtaszámmal jelen lévõ növények:
Acer (juhar fajok, fajták) Hypericumok(orbáncfũ fajok, fajták)
Berberis (borbolya fajok, fajták) Juniperus (boróka félék)
Betula (nyír fajok, fajták) Malus (díszalma fajok, fajták)
Buddleja (nyáriorgona fajták) Prunus (díszcseresznyék, díszszilvák)
Cornus (som fajok, fajták) Pyracantha (tũztövis fajták)
Cotoneaster (madárbirs fajok, fajták) Salix (díszfũz fajok, fajták)
Crataegus (galagonya fajok, fajták) Sorbus (berkenye fajok, fajták)
Euonymus (kecskerágók) Spiraea (gyöngyvesszõ fajok, fajták)
Forsythia (aranyvesszõ fajok, fajták) Syringa (orgona fajok, fajták)
Fraxinus (kõrisek) Thuja occidentalis (nyugati tuja fajták, változatok)
Hibiscus (szíriai mályvacserje fajták) Viburnum (bangita félék)
Weigela (rózsaloncok)